Aloe vera neye iyi geliyor? Aloe veranın faydaları nelerdir? Nasıl yetiştirilir?
Afrika kökenli olan Aloe Vera, zambakgiller ailesinden kaktüse benzer bir bitkidir. Sıcağı seven Aloe Vera’nın bilinen ilk kullanımları eski Mısır’a yaklaşık altı bin yıl öncesine dayanıyor. O dönemlerde sonsuzluk ya da ölümsüzlük bitkisi olarak anılan, veya bir sağlık iksiri olarak, Aloe Vera, yüzyıllar boyunca, anti-enflamatuar, nemlendirici, antibakteriyel ve antiviral özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta kullanılmıştır. Peki, Aloe Vera neye iyi geliyor? Aloe veranın faydaları nelerdir?
İçinde B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri başta olmak üzere 12 çeşit vitamin, kalsiyum, demir, potasyum gibi toplam 20 farklı mineral ve alanine, arginine gibi adını pek duymadığımız ama vücudumuz için oldukça faydalı olan 18 farklı aminoasit olduğu söylenir.
Aloe vera, çeşitli güçlü antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşiklerin bazıları zararlı bakteri üremesini engellemeye yardımcı olur.
Cildin en büyük destekçilerinden olan Aloe Vera, içindeki protein, mineral ve vitaminler sayesinde kollajen üretimini artırıyor, bu da cildin yaşlanmasını geciktiriyor. Özellikle kuru bir cilde sahipseniz cildinizi nemlendirmek için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yağlı ciltlerde de yağın dengelenmesine yardımcı olur. Parıldamayan sağlıklı bir cilt görünümü elde edersiniz. Ayrıca ciltte oluşan renk farklılıklarının hafiflemesini hatta yok olmasını sağlar. Jelimsi yapısı sivilce ve akne tedavisinde merhem olarak kullanılır. Alerjiye eğilimli bir cildiniz varsa doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederim. Eğer Aloe Vera kullanırken derinizde herhangi bir değişim, kuruluk ya da kızarıklık görürseniz hemen kullanmayı bırakın. Diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların ağız yoluyla kesinlikle kullanmaması tavsiye edilir. Son olarak, hamilelik ya da emzirme dönemlerinde kadınların ve herhangi bir ciddi rahatsızlığı olanların da tüketmesi pek tavsiye edilmez.
Saçlarınıza bakım yapmak isterseniz Aloe Vera yaprağının içindeki jeli bir kaseye çıkarıyor, ister doğrudan uyguluyor isterseniz de sirke ya da zeytinyağı gibi saç tipinize uygun farklı malzemelerle bir araya getirerek uygulayabiliyorsunuz. Bu şekilde kullanımı, hem saçınızdaki kepek sorununa çözüm oluyor hem de saç dökülmesini azaltıyor.
Aloe Vera üzerinde yapılan çalışmalar, birinci ve ikinci derece yanıklar için etkili bir topikal tedavi olduğunu göstermektedir. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları çok yaygın sağlık sorunlarıdır. Bunu engellemenin en iyi yollarından biri dişlerde plak birikimini azaltmaktır. % 100 saf Aloe Vera suyu ağız gargarası olarak kullanıldığında, diş plağı birikimini azaltmada normal ağız gargarası kadar etkilidir. Yapılan araştırmalarda araştırmacılar, Aloe Vera’nın mide ekşimesi, geğirme ve kusma gibi çeşitli gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) semptomlarının azaltılmasına yardımcı olduğunu buldu. Bu harikulade bitkinin faydaları anlatmakla bitmiyor. Biraz da nasıl yetiştireceğimizden bahsedelim.
ALOE VERA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Bahçe de yetiştirildiği gibi evde saksı içerisinde de kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Aloe Vera bitkisi bol güneş ve hafif esinti alan yerleri sever. Özellikle akşam rüzgarını seven bu bitkinin en sevdiği mevsim İlkbahar mevsimidir. Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde dışarıya çıkarılmaması gerekir. Soğuk havadan çok kolay etkilenen bir bitkidir. Yaprakları ve kök kısmında ani donmalar ve bunun sonucu çürümeler görülebilir.
Öncelikle, saksıda Aloe Vera yetiştirmek için seçeceğiniz toprağa önem vermelisiniz. Toprağın humuslu ve geçirgen yapıda olması bitkinin sağlıkla büyümesi için önemlidir. Aloe Vera bitkisinin toprak değişimi yılda 1 kere sıcak ayların başlangıcı olan Nisan, Mayıs aylarında yapılmalıdır. Humuslu ve mineral bakımından zengin toprakları seven Aloe Vera bitkisine, muhakkak gübre ve torf da ilave edilmelidir. Zengin ve besleyici toprak bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Bir gün, bir baktınız, bitkinizin yaprakları düz yatmış, bu muhtemelen yeterli güneş ışığı almadığı anlamına gelir. Yapraklar ince, kıvrılmış ve sarı veya kahverengidir. Kökler siyah ve pusludur. Hemen endişelenmeyin. Canlandırmak için gerekli önlemleri alırsanız bitkiniz yeniden hayata dönecektir.
Aloe vera bitkisi ölümünün en yaygın nedeni kök çürüklüğüdür. Durumun bu olup olmadığını belirlemek için, bitkiyi saksınızdan dikkatlice çıkarıp kökleri inceleyin, siyah veya puslu kökleri temizleyin. Yeni bir toprağa ve saksıya gömün.
Aloe Vera Bakımı?
- Taze aloe vera jeli kullanmak istediğinizde yaprakları kesmeyin.
- Yaprak tabanını, yaprağın toprağa temas ettiği keskin bir bıçakla kesin. Benzer şekilde ölü yaprakları keserek sağlıklı bir büyümeyi sağlayın.
- Ayrıca jeli ayıklayabilir ve daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz .
- Suyun buharlaşmasını azaltmak için toprağın üstüne çakıl yerleştirin.
- Sadece toprak kuruduğunda su verin. Toprağın kuru olup olmadığını, parmağınızı toprağa bastırarak anlayabilirsiniz.
- Bitkileri soğuk aylarda daha az, sıcak aylarda daha fazla sulayın.
- Çiçeğiniz dışarıda ise, her 2 haftada bir sulanması yeterli olmalıdır.
- Bitkiyi içeride tutarsanız 3 veya 4 haftada bir sulayın.