BAHÇELERDE BAHAR HAZIRLIĞI
Kışın sert koşullarını atlatan bahçelerinize, bahar tazeliğini getirmenin zamanı geliyor!
Bahar şifalı havasıyla hem ruhlarınıza hem de bahçelerinize şenlik getirecek.
Yeni açmış çiçeklerin, kendilerini dallara atmış kuşların ve kendini gösteren ılık güneşin keyfini çıkarmak için şimdiden bahçelerinizi hazırlamalısınız.
Bahçeler ve balkonlar özellikle ilkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle sıkça vakit geçirdiğimiz alanlar olmaya başlıyor. Bu yüzden ilkbaharın gelişiyle beraber bahçeleri de gözden geçirmekte fayda var. Küçük dokunuşlarla bahçenizi harika bir ortama dönüştürebilir, enerjinizi toprakla tazeleyebilirsiniz.
Bahçenizin Bakımı için Tüyolar- Bahçe Temizliği
Kış boyu ilgilenmekte zorluk çektiğimiz açık bahçelerimizin yorulması doğaldır. Esen rüzgarlar, yağmurlar, karlar ve bahçemize sığınan sevimli dostlarımız bahçelerimizi bakıma ihtiyaç duyan bir hale getirir. Bu sebeple ilk iş olarak bahçenizdeki yabani otları, kırılmış dalları ve dökülmüş yaprakları toplayarak başlayabilirsiniz.
Topladığınız bu bitki atıklarını komposter kullanarak da kompost haline getirebilirsiniz. Komposter modellerini görmek için web sitemizi inceleyebilirsiniz.
- Toprağın Havalandırılması
Kış ayları boyunca havasız kalan ve mevsim koşulları sebebiyle işlevsel özelliklerini kaybeden toprağın bol bol havalandırılması gerekmektedir. Bahçenizdeki toprak alanların çapalanması ve toprağın havalandırılması için ilkbaharın başından itibaren işlemlere başlayabilirsiniz. Böylelikle sıkışmış toprak havalanır ve daha verimli bir hale gelir. Güneşe ihtiyaç duyan kısımların bahar ayları ile birlikte yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Ağaç ve Çiçeklerin Bakımı
Mart ayında, kışın yüklerini bitkilerinizin üzerinden almak için gerekli budamaları yapabilirsiniz. Bitki üzerinde duran solgun yaprakları steril bir bahçe makası ile kesebilirsiniz. Böylece bahçenizin solgun bitkileri yavaş yavaş yeşillenecektir. Budama yapmazsanız bitkileriniz istediğiniz kadar güzel görünmeyebilir.
- Çimlerin Bakımı Ve Gübrelenmesi
Çimlerinizi kontrol ederek gerekli alanlara çim takviyesi yapabilirsiniz.
Çimler ideal olarak bir kez ilkbaharda, ardından yaz sonlarında ve büyüme mevsimi olan sonbaharın sonunda gübrelenir. Toprakla hızla temas etmesini sağlamak için gübrenin, kesilmiş çimlerin üzerine uygulanması gerekir. Gübreleme sonrasında gübrenin çözünmesi ve tam etkisini gösterebilmesi için çimler sulanmalıdır.
- İlaçlama
Eğer ağaçlardaki çiçekler tomurcuklanmaya başladıysa ilaçlama yapın ancak henüz başlamadıysa birkaç hafta daha bekleyerek tomurcukları gördükten sonra ilaçlama yapabilirsiniz.
- Gübreleme
Azot ağırlıklı ilkbahar gübrelemesi yapılarak çimler kuvvetlendirilir. Kış nedeni ile sararmış olan renkleri normale döner.
Uygun bir gübre arıyorsanız mineralli ve organik gübreler arasından seçim yapabilirsiniz. Mineralli gübreler denince NPK gübre terimiyle sıkça karşılaşırsınız.
NPK; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) için kullanılır. Azot, bitkilerin büyümesi için gereklidir. Fosfor, kökleri güçlendirir ve harika çiçekler, yapraklar ve meyveler elde etmeyi sağlar. Potasyum olmadan bitkinin su kaynağı kesintiye uğrar. Bu tür gübreler kullanarak bitkilerinizdeki eksiklikleri güvenilir ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İlaçlama ve gübrelemeyi akşam saatlerinde ve rüzgarsız havalarda yapmalısınız.