Kaktüs saksı seçiminden sulamasına, kaktüs nasıl bakılır: Tüm yönleriy - Greenmall İçeriği geç

Nature Up Your Life

Kaktüs saksı seçiminden sulamasına, kaktüs nasıl bakılır: Tüm yönleriyle kaktüs bakımı

Kaktüs saksı seçiminden sulamasına, kaktüs nasıl bakılır: Tüm yönleriyle kaktüs bakımı

Bütün bitkiler içinde bakımı en kolay olanlar kaktüsler ve diğer sukulentlerdir. Hem en kolay bakımı yapılan bitkilerden olduğu, hem maruz kaldığımız radyasyonu bir nebze de olsa emerek evimize sağlık katması, hem de özellikle son zamanlarda “dikensiz kaktüs” olarak da anılan sukulentlerin popülerleşmeye başlaması nedeniyle oldukça tercih edilen bir bitkidir. Kaktüsünüzün çiçek açmasını ve iyi gelişmesini istiyorsanız, fiziksel ve kimyasal şartlarını mümkün olduğunca kaktüsün kendi doğal ortamına uydurmanız gerekir. Bütün kaktüsler için geçerli olan bu koşullara uyarsanız, siz de çiçek açan sağlıklı kaktüsler yetiştirebilirsiniz.

Şimdi, adım adım kaktüs nasıl yetiştirilir anlatalım.

Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz. Suyu çok sevmeyen bit bitki olduğundan fazla suyun bu deliklerden aşağı akması ve kökleri çürütmemesi oldukça önemli. Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olduğundan ısıya karşı oldukça dayanıklı bir bitki türdür. Bu nedenle kaktüs bitkinizi direk güneş alan alanlarda bakmanız gerekir. Aynı zamanda kaktüs bitkisi soğuk havalara karşı hassas bir bitki değildir. Bu nedenle soğuk havalarda ortam ısısını arttırmanıza gerek yoktur. Ancak güneşli günlerde, güneş görmesini sağlamanız bitkinizin yararına olacaktır.

Toprak seçimi ve saksı değişimi:  Hem ilk aldığınızda hem de kaktüsünüz büyüdükçe saksı değiştirmeniz gerekecek. Kullanacağınız saksının en alt kısmına mutlaka çakıl taşları serpiştirin. Bu, fazla suyun kaktüsün köklerine zarar vermesini engelleyecektir. Kaktüs bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Sulama işlemini gerçekleştireceğiniz zaman toprağını parmağınızla test edebilirsiniz. Eğer toprak çok fazla kurumuşsa sulayabilirsiniz. Kaktüsünüzü diker dikmez can suyu da dediğimiz ilk sulama işlemini yapmayın. İlk sulama işlemini 1-2 gün sonra yapın. Seçtiğiniz toprağın suyu geçirmesi ve kireçli olmaması önemlidir. Torf-pomza karışımı kullanıyorsanız ara sıra suni gübre vermeniz gerekmektedir.

Sulama, Kaktüs bitkisinin toprağının çok kuruduğu zamanlar genellikle kavurucu sıcakların olduğu yaz mevsimidir. Sıcakların çok fazla olduğu zamanlarda kaktüsünüzü haftada bir kere bol su ile sulayabilirsiniz. Ancak saksınızın altındaki tabak kısmını muhakkak boşaltmanız gerekecektir. Sulama yaparken suyun kaktüsün gövde kısmına gelmemesine dikkat etmeli, yalnızca toprağı ıslatmalısınız. Bu nedenle ince uçlu bir sulama kabı kullanmanızda fayda var. Eğer toprak nemliyse sulama yapmanıza gerek yok. Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin.

Gübreleme, Kaktüs kışın kendini dinlenmeye alır. Bu nedenle kaktüs bitkisinin gübreleme işlemi genellikle ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Gübreleme işleminde asla ama asla hayvan gübresi kullanmamalısınız. Çünkü hayvan gübreleri kaktüslerin çürümesine ve ölmesine neden olur. Hayvan gübresinin yerine kaktüsünüzün toprağına çiçek coşturan vitaminlerinden koyabilirsiniz. Bu tür vitaminler çiçeğinize daha iyi gelecektir.

Saksılama, En uygun saksılama zamanı bitkinin dinlendiği zamandır. Ocak-Şubat veya Temmuz-Ağustos ayları, saksılama ya da saksı değiştirmek için uygundur. Kaktüsün bulunduğu saksının dibine çakıl taşları koyarak suyun saksıda kalmamasını sağlamanız gerekir. Saksı, kaktüse göre çok büyük olmamalıdır ve toprak da aşırı olmamalıdır.


Bu bitkinin en büyük özelliklerinden biri çok güzel bir dekor çiçeği olması. Farklı ebatlarda birden fazla kaktüs çeşidi bir araya geldiğinde doğru Masa Üstü saksı seçimi ve yardımcı objelerle mükemmel dekoratif çiçek köşeleri yaratabilirsiniz.