İçeriği geç

Nature Up Your Life

Mangalda Doğru Odun Seçimi

MANGALDA DOĞRU ODUN SEÇİMİ

Mangal yaparken kullanılabilecek odun türleri neredeyse sonsuzdur. Farklı odun türlerinin etinizin lezzet profilini değiştirmenin yanı sıra mangal sosunuzun etkisini de değiştireceğini unutmayın. İki kaburga dilimini aynı sos karışımını kullanarak, birini vişne odunu diğerinki farklı baharatlar ön plana çıkar. Vişne odunu daha tatlı baharatları (kimyon gibi) ön plana çıkarma eğiliminde iken ceviz odunu daha keskin baharatları hafifleştirerek topraksı tatları (kimyon ve kişniş gibi) ortaya çıkarır. Bazen kuru bir bulamaç karışımının ya da sosun kendi lezzet potansiyeline ulaşması için bir odun karışımı gerekir.

 

Çoğu gayretli mangalcı kendi bölgesine özel bir odun türü seçerek bu türün açığa çıkardığı tatta uzmanlaşmayı öğrenir. Odun türü, mangal denemeleriniz esnasında tek değişmez unsur olmalıdır. Çoğu kişi mangal yaparken çok fazla değişken kullanma hatasına düşerek yemek pişirme deneyimi karmaşa ile sonuçlanır. Ancak arka bahçenizde pek çok başarılı deneme yaptıktan sonra yeni odun türlerini kullanmaya başlamalısınız.

 

Odun çeşitliliğinin çok önemli olmasının yanı sıra yaşı da göz önüne alınması gereken önemli bir etmendir. Odun yaşlandırma süresinin belirlenmesinde göz önünde tutulacak en önemli etmen arzu edilen yemek lezzeti olmalıdır. Yeni kesilmiş odun “yeşil” olarak anılır, odun ne kadar yeşil olursa füme tadı o denli güçlü ve genellikle daha keskin olur. Kuru odun hızla yanar ve daha az lezzet katar. Üç aydan sonra kesilmiş oduna olgunlaşmış ya da yaşlanmış denebilir. Kesimden sonra odun ne kadar uzun bir süre beklerse o denli kurur. Olgunlaşmış odun yandığında daha hafif bir koku yayar.

 

Mangala yeni başlayanlar, tamamen odun ile yakılan ateşle başlamamalı; bunun yerine bir mangal kömürü ve odun bileşimi kullanmalıdır. Birçoğu tüm odunu kullanarak eti aşırı tütsüleme hatasına düşer, bu ise mangalda pişen yiyeceğin keskin bir tat almasına sebep olur. Bu keskinlik yeni başlayanlar açısından kötü bir mangal için kötü bir tat demektir! Odunu bir yakıt kaynağından ziyade bir baharat gibi düşünün. Daha fazla deneyim kazandıkça daha fazla odun kullanabilirsiniz.

 

Odun seçiminde en önemli kriterlerden bir tanesi de, yerel kaynaklardan temin edebileceğiniz ağaç türleridir. Zaman içinde değişik odunlar deneyerek, değişil tatlar için en iyi odunun hangisini olduğunu, daha önemlisi sizin damak zevkinize hangi odunun daha uygun olduğunu anlayabilirsiniz.

 

DİKKAT

  • Kesinlikle kaynağını bilmediğiniz odun ve ağaçları kullanmayın
  • Güzel odun için izinsiz kesim yapmayınız, mangal keyfiniz için doğayı katletmeyin
  • Odunun üzerine kaynağını bilmediğiniz kimyasal katkı maddeleri eklemeyiniz.