Mangalın Sıcaklığını Ayarlama
Başarılı bir mangal ziyafeti için en önemli konulardan bir tanesi de mangalın sıcaklığını ayarlamaktadır. Fazla ateş etlerinizi yakabilirken, düşük ateş de etlerinizin çiğ kalmasına neden olacaktır.
Birçok insan sahip olduğu tecrübe ile mangalın sıcaklığını istediği oranda ayarlayabilirken, yine de bu noktada bazı ipuçlarını paylaşmak faydalı olacaktır.
Günümüzde piyasadan rahatlıkla temin edebileceğiniz hem analog hem de elektronik birçok mangal sıcaklık ölçer cihaz bulunmaktadır. Temin edebileceğiniz kaliteli bir cihazla mangalınızın içindeki sıcaklığı rahatlıkla ölçebilirsiniz. Bu cihazlardan edinirken, yanmaz özellikte olmasını, kullanımının kolay olmasına ve mangalınızın boyutu ile orantılı bir boyutta olmasına dikkat edin.
Unutmayın ki mangalınız bir çeşit ilkel fırındır ve fırınların otomatik olarak yapacağı sıcaklık ayarlamanızı mangalınızda kendinizin yapması lazım.
Eğer böyle bir sıcaklık ölçebilen aletiniz yoksa ve biraz daha geleneksel bir yapınız varsa, size atalarımızın teknolojisi bu kadar gelişmemişken kullandığı yöntemi önereceğiz. Mangalınızın sıcaklığını en kolay anlamanın yollarından bir tanesi de sıcaklığı hissetmektir. Elinizi mangalınızdan 15 cm yukarıda tutun ve elinizi yakmadan ne kadar süre tutabileceğiniz ölçün. Dikkatli olun, kendisini zorlamayın, güzel bir mangal ziyafetini yarıda bırakıp acile gitmek zorunda kalmayın
Elinizi mangal ızgarasının 15 cm üstünde, 0 – 2 saniye tutabiliyorsanız veya elinizi koyduğunuz an çekiyorsanız, mangalınız yüksek sıcaklıktadır. Tahmini sıcaklık 230 – 350 C⁰ arasındandır ki bu yüksek bir sıcaklıktır. Bu sıcaklık her tür et için yüksek bir sıcaklıktır ve eti kavurup yakacaktır. Bu durumda beklemeniz gerekecektir. 5 dakika sonra yine kontrole edin ve sıcaklık makul bir seviye inene kadar tekrarlayın.
Eğer elinizi mangal ızgaranızın 15 cm üstünde, 4 – 5saniye tutabiliyorsanız mangalınız orta/ yüksek sıcaklıktadır ve tahminen 190-230 C⁰ arasındadır. Bu derece mangalın en üst düzey sıcaklığa geçmesinden 10 dakika sonra yakalanan sıcaklık derecesidir. Bu sıcaklık balık, köfte ve sebzeler için kullanabilir. Bu sıcaklıkta ısı kuvvetlidir ama diğer etler için daha düşük sıcaklıklar idealdir.
Elinizi mangal ızgaranızın 15 cm üstünde 6 – 7 saniye tutabiliyorsanız mangalınızın orta sıcaklıktadır ve tahmini sıcaklık 165 – 190C⁰ arasındadır. Bu en ideal aralıklardan bir tanesidir tavuk, dana ve kuzu etleri, hindi ve rostolar için mükemmel bir aralıktır. Tüm bu etler sakin ve orta derecedeki bu sıcaklıkta çok güzel olur. Eğer mangalınızın kapağı varsa bu derecede kapağı kapatarak 45 dakikada çok güzel bir pişirme sağlayabilirsiniz
Elinizi mangalın ızgarasının 15cm üstünde, 8 -10saniye arasında tutabiliyorsanız, mangalınızın sıcaklığı orta düşük olarak nitelendirilebilinir, ve sıcaklık 150 C⁰ altındadır. Bu sıcaklık etleri pişirme için zayıf kalabileceğinden bu durumda ateşi güçlendirmeniz gerekecektir. Eğer pişirecek etleriniz bittiyse, bu sıcaklıkta masanızda yenmeyen ve soğuyan etlerinizi yeniden ısıtabilirsiniz.
Biz yine de size ne kısa zamanda bir sıcaklık ölçer almanızı tavsiye ederiz.
Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi, sıcaklıklar kısa zaman aralıklarında değişiklikler gösterebilmektedir. Unutmayın ki mangalın içindeki ateşi besleyen şey oksijendir ve mangalın yanan kısmına giren oksijen akışını kontrol edebilirseniz ateşi de kontrol edebilirsiniz. Her iyide kaliteli mangalın en az 2 hava deliği vardır, biri aşağıda biri yukarıda. Aslında günümüzde birçok mangalın ikiden de fazla hava girişi vardır. Eğer bu deliklerin açık kalmasını sağlarsan oksijen mangal içinde sirkülasyon sağlayacak ve ideal sıcaklığı yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Bir başka önemli de konu da kömür seçimidir. Geleneksel büyük parçalı kömürler, daha yüksek sıcaklıklar sağlar, oksijene daha hızlı tepki verir ama briket kömürlere göre biraz daha önce biter. Mangallar için hazırlanan özel sıkıştırılmış, briket kömürler daha uzun yanar ve sıcaklık daha uzun süre sabit kalabilir. İki kömür tipinin de birbirlerine göre avantajları vardır bu yüzden her ikisini de deneyip kendiniz için uygun olanı seçmenizi öneririz.