Havayı Temizleyen Bitkiler
Havayı temizleyen bitkiler listesi ile evinizi güzelleştirirken içerideki oksijen miktarını da arttırabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre zamanımızın ortalama % 90 gibi çok çok büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda geçiriyoruz.
Bu da özellikle ev ve iş yerlerimizdeki havanın kalitesini son derece önemli bir hale getiriyor, Filipinler Tarım Bakanlığı’nda talep.
Her ne kadar bulunduğumuz mekanları düzenli olarak havalandırıyor olsak da hava kirliliği nedeniyle içerideki havayı tam olarak temizleyemiyoruz.
NASA Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucu bazı bitkilerin havayı temizlediğini ortaya çıkarmış. Siz de evinizin belirli yerlerine yerleştirebileceğiniz bu bitkiler sayesinde havanızı her daim daha temiz hale getirebilirsiniz. Güzel haber, NASA’nın listesindeki tüm bitkiler ülkemizde de bulunabilen bitkiler.
Hangi bitkiler havayı temizler, gelin birlikte göz atalım.
Paşa Kılıcı, tam bir oksijen makinesi. Özellikle yatak odanızda bulundurmanız gereken paşa kılıcı, gece boyu havanızı temizleyerek, uyku kalitenizi de yükseltiyor.
Sağlıklı şartlarda büyüdüğünde çiçek açar ve havadaki; benzen, formaldehit, trikolroetilen ve ksileni maddeleri filtreler.
Spider Plant – Kurdele Çiçeği
Ksilen ve formaldehite karşı etkili, yetiştirmesi kolay bir bitkidir. İnce uzun ve sivri yaprakları vardır. Kurdele çiçeği aydınlığı sever bu nedenle aydınlık bir yerde yetiştirebilirsiniz. Çiçeğin konumuna göre alacağı ışık ayarını iyi yapmanız gerekir. Ne kadar güneş ışığı alırsa, o denli gelişecek ve büyüyecektir. Suyunu bol verin yeter. O da karşılık olarak sizi küfün zararlı etkilerinden korusun.
Yelken Çiçeği, havadaki birçok kötü kalıntıyı temizliyor. Evlerdeki toksinleri öldüren bu güzel çiçeğe bol su verilmeli fakat fazla ışık almamasına da dikkat edilmeli. Ancak zehirli bir yapısı da olduğundan çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzakta tutmak gerekiyor.
Yelken Çiçeği; formaldehit, ksilen, toluen, amonyak, benzen, trikloretilen ve ayrıca alkol ile aseton buharını da emen bir tür https://tech.offnews.bg/tehnologii/kakvi-sa-sajtovete-za-onlajn-kazino-v-balgaria-koito-predlagat-bezpla-19377.html.
Salon Eğreltisi, hızlı büyüyen bir bitkidir. Oldukça kanserojen bir madde olan, sigaralarda ve inşaatlarda kullanılan, yapı malzemelerinde bulunan formaldehyde’in havadan temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir bitkidir. Çünkü bu bitki, ev ve ofislerin havasındaki küf ve toksinleri temizlemede “en etkili filtre”ye sahiptir.
Areka Palmiyesi, en üst seviyede havayı temizleme özelliğine sahip bir bitki. Ev ve ofisleri nemli tutmak ve havadaki kimyasal toksinleri temizlemek amacıyla en çok güvenebileceğimiz bitkilerden olan bu palmiye, tam bir toluen ve ksilen filtresi! Özellikle kış aylarında Areka Palmiyesi elektrikli hava nemlendiricilerinin yerine de kullanılabiliyor.
Bambu Palmiyesi, Areka palmiyelesine oranla yalnızca bir basamak geride. Bambu Palmiyesi, dolaylı güneş ışığında ve nemli tutulduğunda kuvvetlenerek büyüyen bir bitki. Tüm bakım koşullarının sağlanması şartı ile Bambu Palmiyesi bulunduğu ortamın havasını temizlemede etkili türlerden biri.
Havadaki benzen ve trikloretileni arıtıyor ve evin havasını nemlendiriyor.
Madagaskar Dragon Ağacı, özellikle ofisler için önerilen bu ağaç egzoz kalıntılarını, duvar boyalarından yayılan kimyasalları ve sigaranın havaya dağılan kalıntılarını temizlemeyi kendine görev edinmiş bir bitkidir.
Draçena, farklı türleri bulunan tropikal bir bitkidir. Genellikle iç mekanlarda tercih edilir. Işığa gerek duymaz, ev ortamında bulunan formaldehit gibi zararlı maddeleri temizler. Ancak yaprakları zehirlidir bu nedenle, evde kedi ve köpek besleyen buna dikkat etmelidir.
Peperomia, Zümrüt dalgası çiçeği olarak da bilinen peperomia bitkisi, parlak yeşil yapraklara ve üstün dayanıklılığa sahiptir. Kolay kurumayan ve solmayan bir bitkidir. Havadaki formaldehiti alması ve ortamı temizlemesi sebepleri ile sıklıkla tercih edilir. Hem aydınlık hem de gölgeye hızlıca uyum sağlayabilen bu bitkinin pek fazla susuzluk problemi olmayacaktır. Susuz bırakılması tercih edilmese de, uzun süre susuzluğa dayanabilir.